Το πολυσχιδές γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής του Δήμου Θέρμου σε συνδυασμό με τα ποτάμια και πλήθος ρεμάτων που αυλακώνουν στο σύνολό του τον γεωγραφικό αυτόν χώρο, όπως και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και αναφέρονται σε μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων, συναποτελούν τα στοιχεία εκείνα που επέβαλλαν την κατασκευή γεφυριών για τη διασφάλιση της επικοινωνίας, η οποία διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να διεξαχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις και ειδικά μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τα γεφύρια αυτά παλιότερα ήταν πέτρινα ή συρμάτινα ή ξύλινα, ενώ τελευταία τοποθετήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις μεταλλικές γέφυρες, οι οποίες, παρότι δεν διαθέτουν παραδοσιακά χαρακτηριστικά, έχουν δέσει απόλυτα με το περιβάλλον και έχουν ταυτιστεί με τις μνήμες του τόπου. Άλλα από αυτά τα γεφύρια είναι διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση, άλλα είναι σε χρήση ακόμη και σήμερα με παραποιημένη την αρχική μορφή τους με τρόπο αλλού ταιριαστό και αλλού αταίριαστο, άλλα παραμελημένα και ερειπωμένα και κάποια που διατηρούνται, δυστυχώς, μόνο στη μνήμη όσων τα έζησαν. Τα γεφύρια αυτά αποτελούν μνημεία για την περιοχή – πολλά από αυτά μάλιστα συνιστούν αξιοθέατα – ενώ είναι δεμένα στο σύνολό τους με τις μνήμες των ανθρώπων της περιοχής.
Ακόμη, πολλές από τις σύγχρονες γέφυρες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί τις τελευταίες δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών επικοινωνίας της περιοχής, συμπεριλαμβάνονται στα εμβληματικά έργα που πιστοποιούν έμπρακτα την πρόοδο του τόπου μέχρι τις μέρες μας.
Επιπλέον, συναντάμε στην περιοχή και άλλα σύγχρονα γεφύρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί με τον συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων υλικών, (πέτρα και τσιμέντο), πράγμα που πιστοποιεί την επιθυμία κάποιων ανθρώπων της περιοχής να συνδυάσουν στις κατασκευές αυτού του τύπου – και στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό – την καλαισθησία των παλαιών δομικών υλικών με τη χρηστικότητα των σύγχρονων αντίστοιχων.
Τέλος, υπάρχουν και τα αυτοσχέδια ξύλινα γεφύρια, τα οποία εξυπηρετούν κυρίως αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες. Γεφύρια που αποτελούν κι αυτά στοιχεία της αγροτικής κληρονομιάς της περιοχής που έχουν εφαρμογή και στη σύγχρονη εποχή.
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται στη συνέχεια, αφενός για να τα γνωρίσουν καλύτερα όλοι οι συμπολίτες μας και αφετέρου για να λειτουργήσει αυτό ως πρόσκληση προς το ευρύ κοινό να επισκεφθεί την περιοχή, να τα γνωρίσει από κοντά και να γευτεί τη γοητεία που εκπέμπουν αυτά τα δημιουργήματα της ανθρώπινης ψυχής μέσα στο θαύμα της θερμιώτικης φύσης.