Το μαγκανοπήγαδο είναι ένα πηγάδι στο οποίο τοποθετούσαν ένα μηχανισμό, (το μαγκάνι, δηλαδή μια αντλία), για άντληση του νερού μέσα απ’ αυτό.
Ο μηχανισμός ήταν απαραίτητος για την άρδευση περιβολιών ή χωραφιών σε περιοχές όπου έπρεπε να γίνει άντληση του νερού.
Μαγκανοπήγαδο – Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο
Ο μηχανισμός αποτελούνταν από ένα σύστημα τροχών που ήταν τοποθετημένος πάνω από το πηγάδι και από έναν κορμό δέντρου (καδρόνι) όπου δενόταν το ζώο και περιστρεφόταν με κλειστά τα μάτια για να μη ζαλιστεί. Με τους κύκλους που έκαναν τα ζώα – συνήθως ήταν γαϊδούρια ή μουλάρια – αντλούσαν την ποσότητα νερού που χρειαζόταν για το πότισμα.
Η προβαλλόμενη σχετική παλιά φωτογραφία, την οποία αντλήσαμε από το διαδίκτυο απεικονίζει ένα μαγκανοπήγαδο σε λειτουργία.
Μαγκανοπήγαδα υπήρχαν και στον Δήμο Θέρμου. Ένα από αυτά βρίσκεται στο οροπέδιο του Θέρμου κοντά στο Πετροχώρι, στον αύλειο χώρο ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου, το οποίο έχει συντηρηθεί από τον Δήμο Θέρμου. Στον ίδιο χώρο, μάλιστα, βρίσκεται και άλλο ένα κλασικό πηγάδι.
Όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν αρμονικά συνταιριασμένα σε έναν καλαίσθητο και περιφραγμένο χώρο, ο οποίος έχει επιστρωθεί με τοπική πέτρα για να καταστεί επισκέψιμος. Η πρόσβαση μάλιστα σ’ αυτόν είναι εύκολη, καθότι βρίσκεται πολύ κοντά στο Πετροχώρι και ο δρόμος που οδηγεί ως εκεί είναι τσιμεντοστρωμένος.
Στην ημιορεινή και στην παραλίμνια περιοχή του Δήμου Θέρμου υπήρχαν πολλά παραδοσιακά ελαιοτριβεία, δεδομένου ότι στις περιοχές αυτές είναι αναπτυγμένη η ελαιοκαλλιέργεια.
