Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η περιοχή των Πηγών Γιδομανδρίτη αποτελεί μια μεγάλη χοάνη ανάμεσα στις κορυφές του Παναιτωλικού Δίκορφο, Πλατανάκι ή Πλατάνι, Τσιμπλοβούνι, Ορσί και Άννινο, η οποία αυλακώνεται από μεγαλύτερα και μικρότερα ρέματα.

Κύρια χαρακτηριστικά της εν λόγω περιοχής είναι τα εξής:

Η εναλλαγή του ορεινού τοπίου, το οποίο αλλού είναι βατό και κατάφυτο και αλλού γκρεμώδες και γυμνό, και της βλάστησης, η οποία παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία από τα κατώτερα μέρη ως την υποαλπική ζώνη των κορυφών.

Το πυκνό ελατόδασος στη χοάνη του κύριου ρέματος των Πηγών του Γιδομανδρίτη ανάμεσα στις κορυφές Πλατάνι και Τσιμπλοβούνι.

Οι «Πύλες», η μεγάλη και εντυπωσιακή χαράδρα με τα θεόρατα πρανή και τα παράξενα σχήματα στον κεντρικό κορμό του ποταμού στην εν λόγω περιοχή και η μικρή χαράδρα του Ανήλιαγου στο ρέμα Τούρνος.

Οι πανέμορφοι καταρράκτες, άλλοι μικρότεροι κι άλλοι μεγαλύτεροι, στις προαναφερόμενες χαράδρες και στα ρέματα, οι οποίοι είναι ενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι καταρράκτες της απότομης δυτικής πλαγιάς του Αννίνου, οι οποίοι έχουν νερό μόνο τη χειμερινή περίοδο.

Τα σπήλαια του Δικόρφου.

Πρόκειται για μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους, καθώς συγκεντρώνει ένα πλήθος χαρακτηριστικών που δικαιολογούν αυτόν τον χαρακτηρισμό, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ενταγμένο στη ζώνη Natura 2000 του Παναιτωλικού όρους. Η περιοχή είναι κατάλληλη για προσέγγιση μόνο κατά τη θερινή περίοδο μέσω του κεντρικού μονοπατιού, παλαιού μονοπατόδρομου (μουλαρόδρομου), ο οποίος οδηγούσε από τα χωριά της Ν/Α Ευρυτανίας (Δομνίστα, Ροσκά κ.α.) μέσω του Αγίου Θεοδώρου στο Θέρμο.

Επίσης, είναι δυνατή η προσέγγιση των καταρρακτών τόσο στον κεντρικό κορμό του ποταμού μέσω της χαράδρας «Πύλες» όσο και στο ρέμα Τούρνος μέσω της χαράδρας του Ανήλιαγου αλλά και στον καταρράκτη Σιαλπό ψηλότερα στο ίδιο ρέμα, μέσω μεικτής πορείας, δηλαδή μέσω βοηθητικών μονοπατιών και ποταμοπορείας (canyoning).

Τη θερινή περίοδο μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα για κολύμπι στις φυσικές κολυμπήθρες που έχουν σχηματιστεί από τους καταρράκτες αλλά και στη μεγάλη στέρνα που χρησιμοποιείται για την άρδευση των κτημάτων του Αγίου Θεοδώρου, η οποία βρίσκεται επί του μονοπατιού που οδηγεί στις Πηγές.

Η εν λόγω περιοχή προσεγγίζεται από τον οικισμό ΄Αγιος Θεόδωρος, τον τελευταίο σταθμό κατά τη διαδρομή προσέγγισης της εν λόγω περιοχής, τον οποίο συναντάμε μετά από διαδρομή 21 χμ. ακολουθώντας τον δρόμο Θέρμο – Αμπέλια – Κοκκινόβρυση.

[ultimate_google_map height=”340px” lat=”38.687717″ lng=”21.752984″ zoom=”12″ marker_icon=”default_self” streetviewcontrol=”true” maptypecontrol=”true” zoomcontrol=”true”][/ultimate_google_map]
Back to top