Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Slide ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ

ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΤΟ 1949

Στο φιλμ αποτυπώνονται σκηνές από το Θέρμο κατά το 1949.  Βρισκόμαστε αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τα σημάδια του οποίου είναι εμφανή παντού. Διακρίνονται πυρπολημένα κτήρια από τον πόλεμο όπως και κάτοικοι με εμφανή σημάδια του πένθους (μαυροφορεμένες νέες και πενθούντες νέοι). Το φιλμ ανήκει στον κ. Χατζή, κάτοικο Η.Π.Α., και δόθηκε από τον Θέρμιο Γρηγόριο Χαντζή στη φιλόλογο Κωνσταντίνα Λιανού (σύζυγο δρ. Ιωάννη Νεραντζή), οι οποίοι και το διέθεσαν για δημοσίευση.

Παλιές φωτογραφίες ομάδας  facebook  << aitolia akarnania tempus >>

Το Θέρμο παλιά συλλογή Γιάννη Γεωργίου

Εμποροζωοπανήγυρη του Θέρμου

Η παραδοσιακή εμποροζωοπανήγυρη του Θέρμου συγκέντρωνε χιλιάδες επισκέπτες από την περιοχή της Τριχωνίδας και όχι μόνο. Πολλοί κάτοικοι από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία πήγαιναν στο παζάρι του Θέρμου για να πουλήσουν, να αγοράσουν ή να ανταλλάξουν τα ζώα τους, τότε που η κατοχή ενός ζώου θεωρούνταν περιουσία αφού μπορούσε να θρέψει ολόκληρη οικογένεια.
Εδώ έβρισκε ο καθένας ό,τι ήθελε και σε τιμές συμφέρουσες. Όσοι είχανε κορίτσια της παντρειάς, αγοράζανε από ΄δω τα προικιά τους, όπως χαλκώματα, φορτσέρια, σεντόνια κι ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο!

Ζωοπανήγυρη στο Θέρμο το 1958

ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΤΟ 1933

Ένα φιλμ με τίτλο «AGRINION, THERMOS, SELPSA, PROUSSOS AND PERISTA 1933 BY CHRISTOS G. SAKELLARIS», στο οποίο ο ομογενής από την Αμερική Χρήστος Γ. Σακελλάρης με καταγωγή από την Περίστα Ναυπακτίας κατέγραψε σκηνές από την καθημερινότητα στις αναφερόμενες περιοχές (Αγρίνιο, Θέρμο, Εύηνο ποταμό, Σέλπσα [Διασελάκι], μοναστήρι Προυσού και Περίστα) κατά το έτος 1933, και το οποίο διέσωσε ο γιος του Γιώργος Σακελλάρης, αποτελεί την παλαιότερη καταγραφή κίνησης στην περιοχή αυτή.

Τόσο το ίδιο το βίντεο που περιλαμβάνεται στο φιλμ όσο και οι φωτογραφίες που έχει απομονώσει από αυτό ο Σπύρος Τσίρκας και τις έχει δημοσιεύσει στην Ομάδα στο facebook “ΑΙΤΩΛΙΑ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”, αποτελούν κληρονομιά ιδιαίτερης αξίας.

Μέρος από τις προαναφερόμενες φωτογραφίες προβάλλονται εδώ και είναι αυτές που αναφέρονται σε περιοχές του Δήμου Θέρμου και συγκεκριμένα αυτές που απεικονίζουν την Πλατεία του Θέρμου και τα κτήρια γύρω από αυτή, μέρος του Αρχαιολογικού Χώρου του Θέρμου, την παλιά γέφυρα στον Εύηνο στην περιοχή Βαλτσόρεμα (την οποία αντικατέστησε αργότερα η μεταλλική γέφυρα τύπου μπέλεϋ που υπάρχει και σήμερα), όπως και οδοιπόρους στον τότε βατό δρόμο που οδηγούσε από το Θέρμο στη Ναυπακτία μέσω της εν λόγω γέφυρας, και, τέλος, σκηνές από αλώνισμα σιταριού στο Διασελάκι.

Δείτε το βίντεο εδώ: 

Αρχαιολογικός Χώρος 1933

Η Πλατεία του Θέρμου το 1933

Εύηνος &  γέφυρα στο Βαλτσόρεμα

Το Διασελάκι το 1933

Back to top