Ανάληψη
Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων στα Νότια – Νοτιοανατολικά του Θέρμου, βρίσκεται το χωριό Ανάληψη, πρώην Δερβέκιστα. Ειναι ένα απ΄ τα ομορφότερα χωριά του Απόκουρου, του σημερινού Δήμου Θέρμου.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η ιστορία του χωριού είναι σημαντική, αφού η Δερβέκιστα ήταν το μέρος στο οποίο ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκηςτην περίοδο της επανάστασης του 1821, το 1825 συγκεκριμμένα, έστησε το στρατόπεδο της Δερβέκιστας, με κύριο στόχο του την ενίσχυση του πολιορκούμενου Μεσολογγίου. Με ορμητήριο τη Δερβέκιστα ο Καραϊσκάκης εξόρμησε και κατά των Τούρκων που οχυρομένοι στοΠαληόκαστρο Πετροχωρίου, ήλεγχαν ολόκληρο το Απόκουρο. Από 25 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου του 1825 στο Πετροχώρι και σε σειρά μαχών ο Καραϊσκάκης καταφέρνει να εκδιώξει του Τούρκους και να ελευθερώσει το Απόκουρο.
Σημαντικό μνημείο της Ανάληψης είναι το Μοναστήρι του Αη-Γιάννη που βρίσκεται στα Ανατολικά του χωριού, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και βρίσκεται σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων απ΄το χωριό.
Η ίδρυση του Μοναστηριού, τοποθετείται στον 12-ο αιώνα, σύμφωνα με Πατριαρχικό συγίλλιο της Μονής Μυρτιάς, ενώ έγινε ονομαστό και παρέμεινε γνωστό για τη δράση του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Στις αρχές του 16-ου αιώνα ασκήτευσε εδώ, ο Άγιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυς, σε ασκηταριό στο Γατοκρέμασμα, στα Ανατολικά του Μοναστηριού.
Μαζί του, οι μάρτυρες και μαθητές αυτού, Ιάκωβος ο διάκονος και Διονύσιος ο μοναχός.
Στον Αη-Γιάννη εμόνασε και ο Άγιος Θεωνάς, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Θεσαλονίκης.
Το καθολικό της Μονής, βρίσκεται στα Βόρεια – Βορειοδυτικά μεγάλου περιμανδρωμένου περιβόλου, στον οποίο κυριαρχούν πανύψηλα κυπαρίσσια. Είναι μονόκλιτος σταυρεπίστεγος Ναός με ημικυκλική αψίδα στα Ανατολικά.
Η υπερύψωση της δίρριχτης στέγης, σχηματίζει εσωτερικά τρούλλο.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το καθολικό, κάηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές.
Το σημερινό καθολικό, χτίστηκε το 1802 και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη φροντίδα και επιμέλεια του Αναληψιώτη αρχιτέκτονα Αντώνη Βασιλόπουλου.
Την ίδια περίοδο ξαναχτίστηκαν και τα ερειπωμένα κελλιά στα Ανατολικά – Νοτιοανατολικά και στα Δυτικά του Καθολικού ευρισκόμενα.
Η ξυλόγλυπτη πόρτα στα Νότια αναφέρει το 1881, ως έτος κατασκευής της.
Το τέμπλο του καθολικού είναι απλό, ξυλόγλυπτο, σε καλή κατάσταση, κατασκευάστηκε το 1881, όπως η υπεράνω της Ωραίας Πύλης επιγραφή μαρτυρεί.
Ξεχωρίζουν οι από το 1811, 1822, 1823 χρονολογημένες εικόνες του Χριστού της Παναγίας της Ελεούσας, του Αγίου Αθανασίου, κυρίως όμως η κλαπείσα εικόνα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που σύμφωνα με την παράδοση παρουσιάζει τα πραγματικά προσωπογραφικά του χαρακτηριστικά.
Στα Δυτικά του Μοναστηριού κι έξω απ΄ αυτό βρίσκεται η κρήνη του Μοναστηριού, χτισμένη το 1802, απ΄ τον κλεφταρματωλό της περιοχής Βουνόρτα.
ΠΗΓΗ:ΕΔΩ