ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ

Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη και γραφικότερη λίμνη της Ελλάδας. Έχει επιφάνεια 98,6 τ. χλμ., μέγιστο μήκος 19 χλμ. και μέγιστο βάθος 58μ. Η περιοχή από την οποία συλλέγει τα νερά της έχει έκταση 215 τ. χλμ.. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικροί παραλίμνιοι οικισμοί. Ένας από αυτούς είναι και το χωριό Μυρτιά του Δήμου Θέρμου, γνωστό για τα λουτρά και τους πορτοκαλεώνες του. Εκεί παράγονται τα περίφημα σαγκουίνια. Το παραλίμνιο τμήμα του Δήμου Θέρμου αναφέρεται στα Τοπικά Διαμερίσματα Μυρτιάς, Πετροχωρίου, Σιταραλώνων, Παμφίου και Καλουδίου.

Η Λίμνη Τριχωνίδα ένας από τους πιο σημαντικούς και όμορφους υγρότοπους της Ελλάδας περιλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000. Tα οικοσυστήματα της λίμνης φιλοξενούν ορισμένα από τα πλέον σπάνια είδη. Σε ό,τι αφορά την ιχθυοπανίδα είναι μια από τις πλέον σπουδαίες της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό ψάρι της λίμνης είναι ο Νανογοβιός που ζει μόνο στην Τριχωνίδα και πουθενά αλλού στον κόσμο (ενδημικό). Εκτός από τα ψάρια στα νερά της περιοχής υπάρχουν αρκετά αμφίβια και ερπετά. Πολύ πλούσια και σημαντική είναι η ορνοθοπανίδα. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών και σχεδόν όλα τα είδη ερωδιών. Απ΄ αυτά περίπου 50 είδη θεωρούνται απειλούμενα και προστατεύονται. Ένα από τα πλέον σπάνια πουλιά στο κόσμο , η Λεπτομύτα περνά από την περιοχή όταν μεταναστεύει.

Η χλωρίδα είναι επίσης πολύ πλούσια. Ο επισκέπτης μπορεί να δει διάφορα δένδρα, πλατάνια, φράξους, ιτιές, λεύκες, κυπαρίσσια και άλλα. Στην περιοχή φυτρώνουν πλήθος από σπάνιες ορχιδέες, ίριδες, γλαδιόλες, ανεμώνες, αγριοτριαντάφυλλα και σε σκιερές τοποθεσίες κυκλάμινα. Στις όχθες της λίμνης και μέσα στο νερό υπάρχουν νεροκάλαμα και λευκά νούφαρα. Όλα αυτά μαζί, ειδικά την άνοιξη που ανθίζουν αποτελούν ένα πολύχρωμο και πανέμορφο τοπίο.

 
 

ΟΡΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ

Το Παναιτωλικό είναι το τελευταίο βουνό της Ρούμελης πριν από το κάμπο του Αγρινίου. Ορθώνεται ακριβώς πάνω από την Τριχωνίδα και είναι αρκετά δασωμένο με αραιά δάση ελάτων που φθάνουν μέχρι τα 1.400 μ. αφήνοντας πάνω στα μεγάλα υψόμετρα μια στενή αλπική ζώνη. Οι απόκρημνες πλαγιές του σκεπάζονται με έλατα ενώ οι πιο χαμηλές είναι πνιγμένες στα κέδρα, τα πουρνάρια και άλλουςθάμνους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη αρπακτικών όπως είναι ο Χρυσαετός, η Ποντικοβαρβακίνα και στα χαμηλά ο Φιδαετός και ένα πλήθος από Δρυοκολάπτες και άλλα μικρά Στρουθιόμορφα, όπως Κοτσύφια, Τσιροβάκους.

Ένα μεγάλο μέρος του Παναιτωλικού είναι ενταγμένο στη ζώνη προστασίας NATURA 2000, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο Θέρμου.

Οι κορυφές Πετράλωνα (1356 μ.), Μελιός (1592 μ.), Κέδρο (1529 μ.), Χαλίκι (1629 μ.), Τριανταφυλλιά (1817 μ.), Μέγα ΄Ισιωμα (1660 μ.), Δίκορφο (1656 μ.), Πλατάνι (1777 μ.), Τσιμπλοβούνι (1679 μ.), ΄Αννινος (1701 μ.), ΄Αγιος Τρύφωνας (1127 μ.) και Μαλοβούνι (1067 μ.)., Καραπιπέρη (1407 μ.), Λιάκουρα (1374 μ.), Κοκκινόβραχος (1025 μ.), Επάνω Κορυφή (1310 μ.), Τσούκκα (1239 μ.) και άλλες μικρότερες, συναποτελούν, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοσυστήματος του Ανατολικού Παναιτωλικού, ένα αρμονικό σύμπλεγμα φυσικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου.

 

ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΗΝΟΣ

Ο Εύηνος ή Φίδαρης είναι γνωστός από την Μυθολογία, πηγάζει απ’ τα Βαρδούσια και, αφού δεχτεί τα νερά πλήθους χειμάρρων και παραπόταμων, με κυριότερους τους Κότσαλο, Πορτιάρη, Γιδομαντρίτη και Φιδάκια, διανύοντας 113 χμ., εκβάλει στον Πατραϊκό κόλπο αφήνοντας πλούσιο προσχωματικό έργο. Στην αρχαιότητα ο Εύηνος μαζί με τους παραπόταμους ήταν ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας των Αιτωλικών φύλλων. Ο χαρακτηρισμός του, από τον μεγάλο λαογράφο Δ. Λουκόπουλο, ως η λεωφόρος των βουνών δικαιολογεί αυτή την κοινωνική και οικονομική μοναδικότητα που είχε εδώ και 4.500 χρόνια, που σύμφωνα με τα ευρήματα κατοικείτο η ευρύτερη περιοχή του Ευήνου ποταμού.

Αρκετά γεφύρια (πέτρινα και μεταλλικά) και συρμάτινες πεζογέφυρες στα πιο όμορφα σημεία της κοίτης του μας δείχνουν τους παλιούς δρόμους, τα περάσματα και τις μετακινήσεις των ανθρώπων αλλοτινών εποχές. Αρχαία, Βυζαντινά αλλά και κυρίως νεότερα μνημεία (μύλοι, νεροτριβές, γεφύρια κλπ.) είναι στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη μορφή του πο­ταμού ποικίλει από το ανώτερο τμήμα με την ορμητική ροή, τους μαιάν­δρους, τα ελατοδάση, τις πεζούλες και τα φαράγγια. Το μεσαίο τμήμα με τις ποταμολίμνες και την απόθεση φερτών υλικών έως τις εκβολές με τις προ­σχώσεις και το δέλτα, αποτελεί εύφορη καλλιεργήσιμη έκταση.

Η παραποτάμια βλάστηση αποτελείται από έλατα, καστανιές, κέδρους πουρνάρια, ιτιές και πλατάνια. Την άνοιξη θα συναντήσουμε αγριοτριανταφυλλιές, ορχιδέες και αγριολούλουδα. Κάθε μικροβιότοπος χαρακτηρίζε­ται από το δικό του συνδυασμό φυτικών ειδών τα οποία συγκροτούν την πλούσια και μοναδική χλωρίδα της περιοχής. Οι κίτρινοι και μενεξεδί αγριοπανσέδες, οι λευκές ή λευκορόδινες ορχιδέες, οι βαθυγάλαζες καμπα­νούλες, τα ρόδινα σιλενοειδή, τα λευκά κρινάκια εντυπωσιάζουν τον περι­πατητή.

Η παροχή του νερού δεν είναι μόνιμα μεγάλη. Το καλοκαίρι μειώνεται, ή διακόπτεται κατά διαστήματα, ιδίως στα χαμηλότερα τμήματα της κοίτης του. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε περισσότερο με την κατασκευή του φράγματος στον Άγιο Δημήτριο. Στα νερά του αφθονούν τα ψάρια του γλυκού νε­ρού, πέστροφες, χέλια, μπριάνια, δρομίτσες, οι βάτραχοι, τα νερόφιδα και συνεχίζει να εμφανίζεται το σπάνιο θηλαστικό, η Βίδρα.

Η ΕΥΗΝΟΛΙΜΝΗ,το νέο αυτό τεχνικό οικοσύστημα, στη θέση Άγιος Δημήτριος συμπληρώνει την σημερινή γενική εικόνα για τον Εύηνο ποταμό και δίνει σημαντική ώθηση για την εναλλακτική οικοανάπτυξη της ορεινής περιοχής δημιουργώντας νέες δραστηριότητες και νέες απασχολήσεις συμπληρωματικές στις παραδοσιακές γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και ασχολίες του τοπικού πληθυσμού. Επιπλέον αποτελεί και ένα νέο συναρπαστικό πεδίο δράσης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Θέρμου γειτνιάζει με την Ευηνολίμνη και ένα μεγάλο μέρος του Ευήνου, και μάλιστα το σημαντικότερο από πλευράς οικοτουριστικού ενδιαφέροντος, το οποίο εκτείνεται από την Ευηνολίμνη ως τη γέφυρα Μπανιά, αναφέρεται στη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Θέρμου.

 

ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ ΓΙΔΟΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Ο Γιδομανδρίτης μοιάζει με ανοιχτή χούφτα, που συγκεντρώνει τα νερά μιας εκτεταμένης λεκάνης του Ανατολικού Παναιτωλικού.

Οι κορυφές, οι χαράδρες και τα φαράγγια, που αυλακώνουν την κοιλάδα του Γιδομανδρίτη, οι καταπράσινες πλαγιές, άλλες ομαλές και άλλες γκρεμώδεις, οι πηγές, οι καταρράκτες, τα πετρώματα, οι γκρεμοί με τους διαφορετικούς σχηματισμούς και χρωματισμούς, προσδίδουν μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην περιοχή.

Η βλάστηση πλούσια και σε μεγάλη ποικιλία, από τα βαθύσκιωτα πλατάνια και τις ιτιές στο ποτάμι και στις ρεματιές ως τα δάση των πλατύφυλλων και τα ελατοδάση ψηλότερα, την υποαλπική βλάστηση στις κορυφές και τα αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, θυμάρι, βάλσαμο και τσάι. Η πανίδα, επίσης πλούσια, χαρακτηρίζεται από την άγρια πέστροφα στο ποτάμι, τα αγριοκάτσικα, τα ζαρκάδια, τα γεράκια, τα αγριογούρουνα κ.α..

Τα δημιουργήματα της ανθρώπινης παρουσίας – τεχνητές αναβαθμίδες (πεζούλες), παραδοσιακά σπίτια, γεφύρια, νερόμυλοι, καλύβες, λιθόχτιστα μονοπάτια κ.α. – αρμονικά συνταιριασμένα με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση στον επισκέπτη.

 

ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ ΦΙΔΑΚΙΑ

Ο παραπόταμος Φιδάκια συγκεντρώνει επίσης τα νερά μιας ευρείας λεκάνης του Ανατολικού Παναιτωλικού και αποτελεί ένα ενδιαφέρον οικοσύστημα, καθώς ένα μεγάλο μέρος της λεκάνης απορροής του κοντά στις πηγές του είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000 του Παναιτωλικού και στην πορεία του σχηματίζει ενδιαφέροντα φαράγγια.

Η βλάστηση πλούσια και σε μεγάλη ποικιλία, από τα ελατοδάση ψηλότερα, την υποαλπική βλάστηση στις κορυφές και τα αρωματικά φυτά ως τα βαθύσκιωτα πλατάνια και τις ιτιές στα χαμηλότερα σημεία, παρόμοια με αυτή του Γιδομανδρίτη, όπως και η πανίδα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται εκτός από το άνω μέρος του ποταμού, κοντά στους οικισμούς Χαλίκι, Δάφνη, Νεροσύρτη και Λαδικού, στο φυσικό γεφύρι Θεοτικό Δρυμώνα και στην περιοχή όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Καταφυγίου. Επίσης, στο τελευταίο μέρος της διαδρομής το ποτάμι είναι κατάλληλο για καγιάκ. Στις πλαγιές εκατέρωθεν του ποταμού, στο τελευταίο τμήμα του, συναντάμε, επίσης, το αισθητικό δρυοδάσος της Αετόπετρας και το δάσος Αριάς της Χρυσοβίτσας, που χαρακτηρίζονται από την πλούσια βλάστηση και την πολύ ενδιαφέρουσα πανίδα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Μια μεγάλη περιοχή του Ανατολικού Παναιτωλικού, η οποία περιλαμβάνει το υποαλπικό τμήμα του Παναιτωλικού και μία ευρεία ζώνη γύρω από αυτό, είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας της φύσης NATURA 2000. Η περιοχή αυτή, καθώς και οι κοντινές σ’ αυτή περιοχές, αποτελούν μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που χρήζει αξιοποίησης, στα πλαίσια της αναγκαιότητας για ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού και γενικά των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ειδικά για τα ελατοδάση της περιοχής που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, ιδιαίτερης σημασίας είναι το δασικό σύμπλεγμα του άνω μέρους της κοιλάδας του παραποτάμου Φιδάκια, που εκτείνεται δυτικά της κορυφής Μελιός από τον Δρυμώνα έως τα Αραποκέφαλα, το δασικό σύμπλεγμα της περιοχής ανατολικά της κορυφής Μελιός, που εκτείνεται από το Νεροχώρι έως την Αμβρακιά και το Αργυρό Πηγάδι, το δασικό σύμπλεγμα Δικόρφου – Λιάκουρας, που εκτείνεται από την κορυφή Μέγα Ίσιωμα ως τον οικισμό ΄Αγιο Θεόδωρο και το δασικό σύμπλεγμα του Παρθένου ελατόδασους των Πηγών Γιδομανδρίτη.

   

ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

Τα περιαστικά – προστατευτικά δάση των οικισμών Θέρμου, Ανάληψης, Δρυμώνα, Αμβρακιάς και Αμπελίων, το Δρυοδάσος της Αετόπετρας, το Δάσος Αριάς της Ανάληψης, το δάσος βελανιδιάς στα Καημένα Αμπέλια, το οποίο χαρακτηρίζεται από το μεγάλο βελανίδι που σπανίζει στη χώρα μας, τα ελατοδάση Καρβουνιάρης και Γαβριάς στην Κόνισκα, το Δάσος Αριάς στα Λημέρια Γιδομανδρίτη, το δάσος Αριάς Χρυσοβίτσας στον κάτω ρου του παραποτάμου Φιδάκια και άλλα, αποτελούν σημαντικά στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Απαιτείται, βέβαια, περαιτέρω αξιοποίησή τους, κυρίως με την κατασκευή υποδομών προσπέλασης σ’ αυτά – δασικοί δρόμοι και μονοπάτια – αλλά και με την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού που συνάδουν με τα δεδομένα κάθε επιμέρους περιοχής.

Στην όμορφη παραλίμνια περιοχή Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς βρίσκονται τα Λουτρά Μυρτιάς, που προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών, που προσέρχονται εκεί για ιαματικούς σκοπούς. Παραμένουν στην παλαιά τους μορφή μέχρι σήμερα. Η αξιοποίησή τους θα αποτελούσε ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την παραλίμνια περιοχή του Δήμου.

Τηλέφωνο2644 051316

Θέση Θέας Πετροχωρίου

Πρόκειται για ένα πλάτωμα παραπλεύρως του δρόμου στην έξοδο του Πετροχωρίου προς τα Σιταράλωνα. Στο χώρο αυτό διαμορφώθηκε ένας μοναδικός χώρος ξεκούρασης και αναψυχής.   Το σημείο αυτό προσφέρει μια υπέροχη και πραγματικά μοναδική θέα της Λίμνης Τριχωνίδας σε όλο σχεδόν το εύρος της.

Θέση Θέας Δρυμώνα

Στο δρόμο Δρυμώνα – Νεροχώρι ολοκληρώθηκε η ανάπλαση ενός χώρου που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό και στις παρυφές του ελατοδάσους, προσφέροντας γνήσια δασική αναψυχή και καταπληκτική θέα στο γύρω ορεινό τοπίο, στις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία και ως πέρα στα Βαρδούσια και το Παναχαϊκό.

Παραδοσιακό Αλώνι Κόνισκας

Στην είσοδο του κεντρικού οικισμού της Κόνισκας βρίσκεται σε εξέλιξη, η ανάπλαση ενός χώρου που περιλαμβάνει την ανάδειξη ενός παραδοσιακού αλωνιού. Στόχος είναι η αναβίωση στοιχείων της παραδοσιακής αγροτικής ζωής με οργάνωση πολιτιστικών γιορτών.

Στενά Ευήνου Κόνισκας

Σε ένα στενό πέρασμα του Ευήνου ανάμεσα στην Κόνισκα και στον Πέρκο, όπου τα βράχια των εκατέρωθεν του ποταμού πλαγιών πέφτουν κάθετα στο ποτάμι, δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Εκεί, όπως προαναφέρθηκε,   υπάρχει παλιό συγκρότημα από πέτρινα σπίτια και υδρόμυλο και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του σπιτιού του μυλωνά και του υδρόμυλου.

Παραλίμνιο τοπίο Μυρτιάς

Το τοπίο αυτό, που εκτείνεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από την είσοδο στην Κάτω Μυρτιά έως τη θέση Κόκκινο Στεφάνι, όπου βρίσκεται η γνωστή λουτροπηγή της Μυρτιάς, αφορά ένα από τα πιο αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος της λίμνης Τριχωνίδας. Το πρώτο τμήμα της, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» είναι αρκετά αξιοποιημένο και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες τόσο για αναψυχή και βόλτα στην παραλία της λίμνης, στον ίσκιο των πλατανιών, όσο και για χαλάρωση και διασκέδαση στα παραλίμνια κέντρα αναψυχής που υπάρχουν στην περιοχή αυτή.

Η παραλίμνια περιοχή της Μυρτιάς είναι από τα πιο πολυσύχναστα παραλίμνια μέρη της Τριχωνίδας και, επιπλέον, βρίσκεται στην είσοδο του Δήμου, ενός Δήμου με σημαντικότατο και πολυσήμαντο ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα. Επιπλέον, στην περιοχή αυτή υπάρχει και παραλία με φυσικό αμμοχάλικο που ενδείκνυται για κολύμβηση.

Καταρράκτης της Μυρτιάς

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό καταρράκτη που βρίσκεται στο απότομο πρανές του γκρεμού κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Ελεούσας στη Μυρτιά. Από τον καταρράκτη πέφτουν τα νερά ενός ρέματος που δημιουργείται από τις πλούσιες πηγές που αναβλύζουν σε ένα εντυπωσιακό πλατανόφυτο τοπίο στην Άνω Μυρτιά. Μετά τον καταρράκτη τα νερά οδηγούνται σε έναν παλιό νερόμυλο με νεροτριβή, που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία, και στη συνέχεια οδηγούνται μέσω υδραύλακων για την άρδευση των εντυπωσιακών πορτοκαλεώνων της Κάτω Μυρτιάς.

Ρέμα Μοκιστιάνου

Τα νερά των Πηγών της Αγίας Σοφίας και των Πηγών του Θέρμου οδηγούνται μέσω του ρέματος Μοκιστιάνου μέσα από ένα εντυπωσιακό πλατανόφυτο τοπίο στη λίμνη Τριχωνίδα. Το τοπίο κατά μήκος του ρέματος, που έχει νερό σε όλη τη διάρκεια του έτους, είναι ειδυλλιακό, καθώς η βλάστηση είναι πολύ πυκνή. Στη διαδρομή συναντάμε και έναν καταρράκτη, τον αποκαλούμενο καταρράκτη του Μοκιστιάνου.

Παραλία Φωτμούς

Στην περιοχή της Φωτμούς, που τη συναντάμε κατά μήκος της διαδρομής από την Κάτω Μυρτιά προς το Πετροχώρι, υπάρχει παραλία μεγάλου μήκους με φυσικό χαλίκι, που ενδείκνυται για μπάνιο στη λίμνη. Παλαιότερα, μάλιστα, όταν η πρόσβαση στη θάλασσα ήταν πιο δύσκολη, η συγκεκριμένη παραλία χρησιμοποιούνταν ανελλιπώς για κολύμβηση.

Παραλία Σιταραλώνων

Ομοίως με την περιοχή της Φωτμούς, στην παραλία των Σιταραλώνων, συναντάμε παραλία με φυσικό χαλίκι, που ενδείκνυται επίσης για μπάνιο στη λίμνη.

Φαράγγι Ευήνου Ανάληψης

Πρόκειται για ένα στενό φαράγγι του Ευήνου που ξεκινάει από τη Γέφυρα Μπανιά και φτάνει ως τη θέση Πόρος. Η διάνοιξη μονοπατιού που να ξεκινά κάπου από τον Εύηνο (κοντά στην πίστα του Εύηνου ποταμού), να περνά πίσω από την Ανάληψη και να εκτείνεται μέχρι τον Ασκητή (σκήτη του Νεομάρτυρα Ιακώβου) με θέα πάντα τον Εύηνο ποταμό και στη συνέχεια να ακολουθεί την πορεία προς το ιστορικό Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη της Δερβέκιστας, αποτελεί ιδανική και ξεχωριστή περίπτωση ανάδειξης φαραγγιού.

Θεοτικό Δρυμώνα

Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, που βρίσκεται στον παραπόταμο του Ευήνου Φειδάκια κοντά στον Δρυμώνα, απ’ όπου μπορεί να προσεγγιστεί, καθώς το νερό του ποταμού εξαφανίζεται κάτω από το έδαφος για να επανεμφανιστεί παρακάτω, αφού οι βράχοι σχηματίζουν φυσικό γεφύρι, πάνω στο οποίο υπάρχει πλούσια βλάστηση. Η λαϊκή πίστη πως τέτοιο θαύμα τα φύσης μόνο ως δημιούργημα ανώτερης δύναμης θα μπορούσε να εξηγηθεί, εξηγεί και την ονομασία αυτού του εντυπωσιακού φυσικού δημιουργήματος.

Καταρράκτης Διασελακίου

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Διασελάκι, κοντά στον Εύηνο.

Φαράγγι και Καταρράκτης Λαδικούς

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στενό φαράγγι στις Πηγές του παραποτάμου Φιδάκια κοντά στον οικισμό Λαδικού του Τ. Δ. Χαλικίου, πνιγμένο στο πράσινο, όπου βρίσκεται και ο προαναφερόμενος καταρράκτης.

Χαράδρα Κοσκινορέματος (Μελίγκοβας)

Πρόκειται για τη στενή εντυπωσιακή χαράδρα του Κοσκινορέματος, που εκτείνεται από τη συμβολή με τον Γιδομανδρίτη έως τον νερόμυλο της Κοσκινάς. Στη συμβολή με τον Γιδομανδρίτη δεσπόζει ο νερόμυλος και η κρεμαστή συρματογέφυρα.

Στενά Γιδομαντρίτη

Πρόκειται για ένα τμήμα του Γιδομανδρίτη που εκτείνεται από τη Διποταμιά (συμβολή με το Κοσινόρεμα) και καταλήγει ως τον συνοικισμό Γιδομάνδρια. Φυσικά στοιχεία, όπως το Φυσικό Τείχος και οι Νεραϊδοσπηλιές, και ανθρωπογενή δημιουργήματα, όπως το Χάνι της Σπηλιάς και το Σκαλιστό Αυλάκι, αποτελούν χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν.

Διποταμιά Γιδομανδρίτη

Πρόκειται για το χώρο με τα βαθύσκιωτα πλατάνια στη συμβολή του Γιδομανδρίτη με το Κοσινόρεμα, όπου κυριαρχεί ο παλιός διώροφος νερόμυλος με τη νεροτριβή κα τα μαντάνια και δίπλα η θολωτή λιθόχτιστη μονότοξη γέφυρα της Διποταμιάς. Ο χώρος προορίζεται για τη δημιουργία Μουσείου Νερών – Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης.

Φαράγγι της Αμβρακιάς ή Φαράγγι του Δία

Πρόκειται για το εντυπωσιακό φαράγγι του Κοσινορέματος κοντά στην Αμβρακιά, που πήρε την ονομασία αυτή από ένα αγαλματίδιο του Δία Υψιμβρέτη που βρέθηκε εκεί κοντά. Στην διαδρομή Αβαρίκος – Ανάληψη υπάρχει ένας μεγάλος χώρος με πλούσια τρεχούμενα νερά κάτω από πανύψηλα πλατάνια, που έχει αναπλασθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο χώρος προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και πραγματική ξεκούραση.

Κοιλάδα των Νεράιδων Γιδομαντρίτη

Πρόκειται για το τμήμα του Γιδομανδρίτη που εκτείνεται σε μήκος 3 χμ. από τη Διποταμιά ως την περιοχή Λημέρια, η οποία χαρακτηρίζεται από τα βαθύσκιωτα πλατάνια, τις πολλές πηγές, την εντυπωσιακή σπηλιά, το δάσος Αριάς στα Λημέρια και τις ενδιαφέρουσες ανθρώπινε δημιουργίες, όπως πεζογέφυρες, πεζούλες, αγροτόσπιτα κ.α..

Φαράγγι και Καταρράκτες Πηγών Γιδομανδρίτη

Είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι, που φαντάζει απόκοσμο μέρος με τα στοιχεία που το απαρτίζουν, στενά περάσματα, μονοπάτια, πλούσια νερά, παρθένο ελατόδασος, καταρράκτες σε ποικίλα σχέδια, εντυπωσιακές κορυφές   κ.α.. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος καταρράκτης Σιαλπός.

Φαράγγι Κρούνα στις πηγές Κοσινορέματος

Στις πηγές του Κοσινορέματος στον οικισμό Κοκκινόβρυση (Κοσίνα) εντύπωση προκαλεί το φαράγγι Κρούνα με τον ομώνυμο καταρράκτη, που προσεγγίζεται δύσκολα από μονοπάτι, και ο καταρράκτης της Αγίας Παρασκευής, που είναι ορατός από το δρόμο κατά τη διαδρομή από Αμπέλια.

Καταρράκτες Χούνης και Σπηλούλας Αμπελίων

Ο καταρράκτης της Χούνης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το δρόμο προς τον Άγιο Θεόδωρο και εντυπωσιάζει με το ύψος του και την αγριότητα του τοπίου. Ο καταρράκτης Σπηλούλα στο Αγνάντι, δίπλα στον οικισμό Αμπέλια, εντυπωσιάζει με το σχήμα του.

Φαράγγι Διπλατάνου

Το εντυπωσιακό στενό φαράγγι στο ρέμα Τερνιώτικο δίπλα στον Διπλάτανο, σε πολύ μικρή απόσταση από την Ευηνολίμνη, αποτελεί ένα ακόμη εν δυνάμει αξιοθέατο της άγριας φύσης στην περιοχή.

 

Πηγές

Πολλές και ενδιαφέρουσες πηγές μέσα σε πολύ ενδιαφέροντα τοπία συναντάμε σε πολλά σημεία του Δήμου, οι οποίες με την κατάλληλη ανάπλαση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικές σημειακές παρεμβάσεις ως σταθμοί ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Μερικές από τις πιο σημαντικές πηγές είναι οι εξής:

Πηγές Αγίας Σοφίας

Πρόκειται γα ένα χώρο παραπλεύρως του επαρχιακού δρόμου προς Θέρμο όπου τα τρεχούμενα νερά και η βλάστηση δημιουργούν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Πρόσφατα έχει γίνει ανάπλαση του χώρου με πλακόστρωση – πλατφόρμα περιπάτου προς τον καταρράκτη, πέργολες, παγκάκια και φωτισμό.

Πηγές Αβαρίκου

Στο κέντρο του οικισμού Αβαρίκου ο χώρος των πηγών και της παρακείμενης πλατείας αποτελούν ένα πολύ αξιόλογο προορισμό κοντά στην πόλη του Θέρμου.

Πηγές Κεφαλόβρυσου Ανάληψης

Στην διαδρομή Αβαρίκος – Ανάληψη, στη θέση Κεφαλόβρυσο, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος με πλούσια τρεχούμενα νερά κάτω από πανύψηλα πλατάνια, που έχει αναπλαστεί. Ο χώρος προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και πραγματική ξεκούραση. Αιωνόβια μεγάλα πλατάνια, άφθονα νερά με πολλές πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, τρεις αναπαλαιωμένοι παραδοσιακοί νερόμυλοι, λίγα πελασγικά τείχη κοντά στις πηγές κ.ά. συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, ένα τοπίο που ξαφνιάζει τον ξένο επισκέπτη.

Το σημείο αυτό ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός παραδοσιακός και ιστορικός σταθμός του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου χερσαίου δρόμου (μονοπατιού) της Αιτωλίας και ευρύτερα της Δυτικής Ρούμελης, που κάποτε οδηγούσε από τους εύφορους κάμπους του Γαλατά, του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου στην ορεινή Ναυπακτία, την ορεινή Δωρίδα και την Ευρυτανία. Ήταν, τέλος, ο μεγάλος ιστορικός δρόμος που ακολούθησαν οι διασωθέντες εξοδίτες μετά την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου (Απρίλης του 1826) μέχρι τον Πλάτανο Ναυπακτίας.

Πηγές Σιμιγδάλης Ανάληψης

Ο χώρος που ξεκινά από το χώρο στάθμευσης στο κέντρο της Ανάληψης μέχρι τα πλατάνια και τις βρύσες της Σιμιγδάλης είναι ένας πολύ σημαντικός παραδοσιακός και ιστορικός χώρος, ο οποίος λόγω των χαρακτηριστικών του, με τα πολλά πλατάνια και τις πέτρινες βρύσες, και της θέσης του, αφού βρίσκεται σε συνάφεια με το κέντρο του οικισμού, αποτελεί έναν όμορφο χώρο αναψυχής για το καλοκαίρι. Έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και προς τη σωστή κατεύθυνση στο χώρο αυτόν και θα πρέπει για τον εναπομείνοντα χώρο να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάδειξης του χώρου, που θα αναφέρονται σε παιδική χαρά, γήπεδο 5Χ5, αναψυκτήριο, πλακόστρωτο μέχρι την Αγία Παρασκευή, ώστε να δοθούν στο χώρο όλες οι δυνατές λειτουργίες, οι οποίες θα εξυπηρετούν πολλαπλές ανάγκες των κατοίκων του οικισμού και των επισκεπτών.

Πηγή Κάτω Κεφαλόβρυσο Δρυμώνα

Στην αρχή σχεδόν της διαδρομής από Δρυμώνα προς Νεροχώρι – Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι συναντάμε λίγο πιο κάτω από το δρόμο την εντυπωσιακή πηγή Κάτω Κεφαλόβρυσο, σε μια πολύ ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα στα πλατάνια και τα έλατα.

Εντύπωση προκαλεί ο γερο – πλάτανος με την υπερβολικά μεγάλη κουφάλα, η οποία χρησιμοποιούνταν παλιά ως καζαναριό, για να βγάζουν το τσίπουρο, μιας και λόγω του μεγέθους του χωρούσε όλα τα απαραίτητα για τη διαδικασία αυτή σύνεργα, και τοποθετούσαν και καθίσματα μάλιστα για να κάθονται γύρω από το καζάνι. Η ανάπλαση του χώρου και η ανακατασκευή του καζαναριού, του «τσιπουράδικου» στην κουφάλα του πλατάνου μπορεί να αποτελέσει μια εντυπωσιακή παρέμβαση.

Πηγές Καραπέτσα και Γαρκιώτη

Στην ίδια διαδρομή από Νεροχώρι προς Αργυρό Πηγάδι, λίγο πριν το Αργυρό Πηγάδι συναντάμε την πηγή Καραπέτσα Αμβρακιάς και την πηγή Γαρκιώτη Αργυρού Πηγαδίου με τα άφθονα νερά, που βρίσκονται σε ένα μαγευτικό τοπίο σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Πηγή Πελαγάκι

Στη διαδρομή Κοκκινόβρυση – Πρόδρομος Ευρυτανίας, στα όρια του Νομού, βρίσκεται μέσα στα έλατα η πηγή Πελαγάκι σε υψόμετρο άνω των 1.100 μέτρων, όπου, μάλιστα, σχηματίζεται και γραφική λιμνούλα – από αυτό, εξάλλου, πήρε και την ονομασία αυτή – η οποία διατηρείται και τους θερινούς μήνες. Η ανάπλαση του χώρου απαραίτητη, καθώς εκεί βρίσκεται η μοναδική ορεινή λίμνη στην περιοχή που διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πηγή Παλιόστανη

Στην ίδια διαδρομή, λίγο έξω από τον οικισμό Κοκκινόβρυση (Κοσίνα) βρίσκεται η πηγή Παλιόστανη, μέσα σε μια περιοχή κατάφυτη από πλατάνια και έλατα, όπου στάλιζαν τα πολυάριθμα κοπάδια της περιοχής. Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου δασικής αναψυχής, λόγω της φυσικής ομορφιάς, της πλούσιας σκίασης, της ευρυχωρίας των χώρων και της θέσης της πάνω στο δρόμο προς την Ευρυτανία.

Πηγές Διπλατάνου

Στο νευραλγικότερο σημείο του χωριού βρίσκονται οι πηγές που δίνουν το στίγμα σ’ αυτό το απόμερο αλλά γραφικό και φιλόξενο χωριό. Οι πηγές αναβλύζουν στη ρίζα δύο θεόρατων πλατανιών. Σ’ αυτό, εξάλλου, χρωστάει το όνομά του και το χωριό. Η ανάπλαση των πηγών αυτών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το συγκεκριμένο σημείο διατηρεί μια μοναδικότητα, αφού συνδυάζει αριστοτεχνικά τη φυσική ομορφιά με την παραδοσιακή γραφικότητα του χωριού.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως και σε πολλά άλλα σημεία, όπως στη διαδρομή Δρυμώνας – Χαλίκι, στο κέντρο της Αετόπετρας, στις Πηγές Δεσπότη και Μότση Καλουδίου και αλλού, υπάρχουν αξιόλογες πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν αναλόγως.

Back to top